Dîroka Zirkîyan û Beşdarîya Wan di Çanda Kurdî da - Zülküf Ergün (Mukaddime)

(untitled)
Zirkî di hezar salên dawî yên dîroka kurdan da yek ji binemaleyên giring ên kurdî ye ku di Şerefnameyê da behsa wan tê kirin. Şerefxanê Bedlîsî ji Şêx Hesenê Ezreqî ku wî bavê damezirînerê vê binemaleyê qebûl dike, heta dema xwe behsa vê binemaleya giring bike jî giranî dide ser dîroka wan a sedsala 16ê. Piştî navbereke dirêj ev mijar di van salên dawî da bala çendîn dîronknas û vekolerên nû dikêşe û Zirkî dibin mijara çendîn gotar û pirtûkan. Em bi vê xebatê hewl didin van zanyarîyên li ser Zirkîyan bi awayekî sîstematîk bixine rû, nakokî û valahîyên dîroka Zirkîyan dîyar bikin, kêşeyên wan ên navxweyî destnîşan bikin û beşdarîya wan di çanda kurdî da ron bikin. Ji ber vê em di dawîya vê xebatê da digihîjin vê encamê ku Zirkî di hezar salên dawî da çawa di berhemanîna dîroka kurdî ya sîyasî da dibin beşdarên giring, di dîroka çanda kurdî da jî dibin xwedî pêgeheke bihêz ku ji nav wan hin dîroknûs, edîb û zanayên giring derdikevin.