Сучасний стан та напрями розвитку системи моніторингу земель і ґрунтів в Україні - S. V. Sharapova; V. A. Kashkina (Аналітично-порівняльне правознавство)
У статті розглядаються ключові аспекти функціонування та перспективи розвитку системи моніторингу земель і ґрунтів в Україні. Проаналізовано нормативно-правову базу, яка регламентує здійснення моніторингу земель та моніторингу ґрунтів. Підкреслено, що моніторинг земель виступає важливою управлінською функцією в процесі охорони, раціонального використання та відновлення земель, і має надзвичайне важливе значення для сфери управління землекористуванням. Акцентовано увагу, що інформація про якісний стан земель є ключовим елементом у системі управління земельними ресурсами. Така інформація дозволяє своєчасно виявляти негативні зміни, зокрема деградацію ґрунтів, забруднення, ерозійні процеси, зниження родючості та інші фактори, що впливають на екологічну та господарську цінність земель. У статті окреслено основні завдання моніторингу земель і представлено його ключові компоненти.