Нудота та блювання під час вагітності: огляд сучасних можливостей - Ye.V. Petrenko; L.A. Bondarenko (Український журнал Здоров'я жінки)
Нудота та блювання у вагітних (НБВ) - це найбільш часті та характерні симптоми І триместру вагітності, що потенційно можуть спричиняти серйозні наслідки для фізичного та емоційного здоров’я жінки. За даними різних досліджень, від 50% до 90% жінок страждають від НБВ. Зазвичай симптоми НБВ починаються на 5-6 тижні від останнього менструального циклу, і зникають у більшості випадків до 16-20 тижня вагітності, але іноді можуть персистувати та зберігатися до ІІІ триместру, а в рідкісних випадках - навіть до пологів. Основним завданням лікаря в наданні допомоги вагітній із НБВ є своєчасне призначення адекватної схеми лікування, ефективної і безпечної для матері та плода, а також забезпечення якомога вищої якості життя для жінки.