AMELİYAT GEÇİREN HASTALARDA BASINÇ YARALANMALARININ ÖNLENMESİ - Selda Rızalar (Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi)
Basınç yaralanması, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülen, hastanın ağrı ve acı çekmesine yol açarak yaşam kalitesini etkileyen ve sağlık bakımına mali yük getiren önemli bir sağlık sorunudur. Ameliyata bağlı basınç yarasının tanımıyla ilgili farklı görüşler bulunmasına rağmen genel kabul gören görüş ameliyat sonrası ilk 48-72 saat içerisinde gelişen yaralar, ameliyata bağlı basınç yaralanması olarak kabul edilmektedir. Ameliyata bağlı basınç yaralanması için risk faktörleri; anestezi, ameliyatın süresi, ameliyatın tipi, immobilizasyon süresi, hastanın ameliyat sırasındaki pozisyonu, ameliyat sırasında kullanılan destek yüzeyler, derinin nemli olması, kan kaybı, hipotansiyon, ısıtıcı araç/gereç kullanımı, hipotermi ve hipertermi, pozisyon vermede kullanılan aletler ve vazopressör kullanımıdır. Ameliyata bağlı basınç yaraları cerrahi girişim, hastanın mevcut sağlık sorunları gibi çeşitli durumlara odaklanılması nedeniyle göz ardı edilebilmektedir. Hemşireler, ameliyat sırasında basınç yaralanması risk faktörlerinin farkında olmalı ve hemşirelik bakımının göstergesi olan basınç yaralanmarının önlenmesinde kanıta dayalı rehberlerin önerileri doğrultusunda gerekli girişimleri uygulamalıdır.