Avrupa Birliği Hukukunda Savunma ve Güvenlik Alımları - Servet Alyanak (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Savunma ve güvenlik alımları son yıllarda Avrupa Birliğinin AB gündeminde önemli bir yer tutmaktadır. AB’de savunma alımlarının önemli bir ekonomik rolü bulunmakta ve üye devletlerin savunma harcamaları yaklaşık olarak AB gayri safi milli hâsılasının yaklaşık yüzde ikisini teşkil etmektedir. Bu makalenin amacı, AB’de savunma ve güvenlik alımlarıyla ilgili yasal kuralların tartışılmasına imkân sağlamaktır. Üye ülkelerin 2009/81/AT sayılı savunma ve güvenlik alımlarıyla ilgili yönergeyi ulusal hukuka aktarmaları ve uygulamaları gerekmektedir. Bu nedenle bu makalenin önemli bir kısmı bu yeni yönergenin bir analizini teşkil etmektedir. Makalenin geri kalan diğer kısmı da AB savunma alımlarıyla ilgili tarihsel gelişmelerin bir özeti ve AB’nin İşleyişine Dair Antlaşmanın 346. maddesi bağlamında ‘üye devletlerin güvenlikle ilgili hayati çıkarları’ muafiyet uygulamasından oluşmaktadır