Rekreasyon/Sportif Olta Balıkçılığı; Ankara İli Örneği - Şennan Yücel; Anıl Yördem (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
XIX. yüzyıldan itibaren endüstrileşme ve teknolojide yaşanan ilerlemeler ile iş imkânlarının şehir merkezlerinde yoğunlaşması, köyden şehre göçü hızlandırmıştır. Göç alan illerin başında Ankara; başkent olması nedeni ile ilk sıralarda yer almaktadır. Şehirlerde artan nüfus rekreasyon alanlarına rağbeti artmıştır. Özellikle göl, gölet, baraj ve akarsu kıyılarında rekreasyon olta balıkçılığı yapanlar hızla artmaktadır. Maddi ve ticari kazanç beklemeden, sadece spor veya dinlence amacıyla yapılan, avlanılan ürünün satılmadığı olta balıkçılığı, en önemli rekreasyon etkinliklerindendir. Bu çalışmada Ankara ilindeki amatör balıkçıların sosyo-ekonomik durumları araştırılmıştır. Amatör balıkçıların avlanma mevsimleri, avlanma saatleri ve süreleri, avlarının kendilerine yeterliliği, avlandıkları stokların sürekliliği ve avlanmada göreceli av miktarının durumu tespit edilmiştir. Yakaladıkların balıkların sağlık açısında güvenilirliği, avlanma kuralları hakkında görüş ve düşünceleri, amatör olta balıkçılığı belgesine sahiplik durumu, yasa ve yönetmelikleri denetleyen bir kurumlardan haberdar olup olmadıkları araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarının, rekreasyon olta balıkçılığına gönül vermiş balıkçılara ışık tutması amaçlanmıştır. Ayrıca bilinç düzeyinin yükseltilerek sürdürülebilir ve sürekli balıkçılığın sağlanmasına katkıda bulunacak bilinç düzeyi yüksek amatör balıkçıların sayısının artırılmasına katkı sağlanması da hedeflenmiştir.