Pitanje sintagme »nepolitički islam« prema Borisu Havelu - Ivica Šola; Daniel Sedlar (Diacovensia)
Kada se dogodi skretanje islama u političke vode, uključujući i nasilje, medijski narativ govori o izvrtanju islama koji nema veze s politikom pa se, i u dijelu znanstvenoga diskursa, govori zloporabi islamske religije kao »političkoga islama« (islamizam). Cilj rada jest propitati na temelju istraživanja Borisa Havela je li doista tako. Prva hipoteza jest vidjeti postoji li uopće »nepolitički islam«. I, druga, je li islam tolerantna religija prema »narodima Knjige« (židovstvo i kršćanstvo) tijekom povijesti i danas? Havel se bavi problematikom islama metodologijom koja se oslanja na islamske kanonske izvore, uz izbjegavanje publicističkih mišljenja o islamu, poglavito onih koja odražavaju zapadno shvaćanje religije, politike, vjerskih sloboda i demokracije na islamski svijet, onkraj političke korektnosti ili nekorektnosti, držeći se strogo znanstvene metodologije, a ne ideologije, odnosno interpretacija islama koje ne odgovaraju onomu što islam kaže o sebi.