AHP TEMELLİ TOPSIS YAKLAŞIMI İLE HAVAYOLU İŞLETMELERİNİN FİNANSAL PERFORMANS DEĞERLEMESİ - Tunahan Avcı; Eda Çınaroğlu (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Buçalışmada, Avrupa’nın önde gelen 5 havayolu işletmesinin 2012-2016 yıllarınıiçeren dönemde göstermiş oldukları finansal performansa göre sıralamalarınınyapılması amaçlanmıştır. Havayolu işletmelerini finansal performanslarına görekıyaslayabilmek için AHP (The Analytic Hierarchy Process) ve TOPSİS (Technique for Order Preference by Similarityto Ideal Solutions) yöntemlerikullanılmıştır. Çalışmada yer alan Türk Havayolları, Lufthansa Havayolları,Ryanair, Air France-KLM Havayolları ve EasyJet Havayolları’na ait finansaldeğerlerin 5 yıllık ortalamaları kullanılmıştır. Analize dahil edilen finansaldeğerlendirme kriterleri cari oran, nakit oran, finansal kaldıraç oranı,özsermaye çarpanı, aktif devir hızı, özsermaye devir hızı, özsermaye karlılığıve aktif karlılığıdır. Bu kriterler esasalınarak yapılan değerlendirmede ilgili dönemde finansal performans açısındanilk sırada Rynair, son sırada ise Lufthansa Havayolları’nın yer aldığı sonucunaulaşılmıştır.