ЖІНКА У СИСТЕМІ «НОВОЇ СОЦІАЛІСТИЧНОЇ ОБРЯДОВОСТІ» - Олена Миколаївна Линюк (Культура і мистецтво у сучасному світі)
У статті розглядаються гендерні аспекти соціалістичної обрядовості та вплив радянської ідеології на традиційні українські обряди. Зміна суспільного ладу у країні на початку минулого сторіччя, перетворення народних обрядів на соціалістичні, заміна основного змісту і форми призвели до мінімізації або заміни функціональної ролі жінки у родинній обрядовості, носієм і хранителькою яких вона була. Виявлено, що офіційним виконавцем головних обрядів нової соціалістичної обрядовості був представник спеціалізованої державної служби, що свідчить про тотальну секуляризацію, уніфікацію та одержавлення свят та обрядів.