Video Oyunlarındaki Arayüz Tasarımının Oyun Afişi Üzerindeki Yansımaları - Hüdaver Altıntuğlu (Medya ve Kültür)
Bu çalışmada popüler ve başarılı video oyunlarının arayüz ve afiş tasarımları arasındaki bağın ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Arayüzler oyunun oynanabilmesi ve oyuncu ile bağ kurmayı sağladığı için çok önemlidir. Afiş tasarımları ise oyunun görsel çıktısıdır ve hedef kitleyi etkileyen bir iletişim aracı olarak kullanılırlar. Arayüz ve afiş tasarımları oyunun görsel tasarım kimliğini nitelediği için ortak amaçları vardır. Her ikisi de nitelediği video oyununun görsel iletişimini tasarlar ve bu yüzden aralarında tasarımsal olarak bağ bulunmaktadır. Görsel iletişim tasarımındaki bu bağın ortaya çıkarılması hem video oyunu sektörünün tasarım potansiyelinin anlaşılması hem de arayüz ve afiş tasarımın nasıl birlikte ele alındığının kavranması açısından önemlidir. Bu bağlamda biçimin ve işlevin nasıl birlikte ele alındığı da kıymetli olmaktadır. Bu bağın ortaya çıkarılması için Steam platformunda en az elli bin yorum alan beş video oyunu amaçsal örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Seçilen oyunların arayüz ve afiş tasarımları analiz edilmiştir. Oyunlar, içerik analizi tekniği ile yaklaşım, tipografi, renk, imge ve düzen unsurları altında incelenmiştir. Araştırma kapsamında video oyunlarının görsel iletişimi tasarlama potansiyeli ortaya çıkarılmıştır. Araştırma sonucunda video oyunlarının arayüz ve afiş tasarımları arasında ilişkisel ve görsel bağ olduğu, başarılı ve estetik görsel iletişim tasarımlarının standartlaştığı sonucuna ulaşılmıştır.