Етнічний склад сільського населення та сільських рад Східного Поділля (Вінницька, Могилівська, Тульчинська округи) за матеріалами перепису населення 1926 року. - Назарій Масненко (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія)
Мета статті – визначити на основі аналізу статистичних матеріалів перепису населення 1926 року етнічний склад сільрад та сільського населення Східного Поділля, а саме Вінницької, Могилівської та Тульчинської округ та встановити пропорційність представництва етносів у сільських радах до їхньої загальної частки серед сільського населення. Методологія дослідження побудована на поєднанні загальнонаукових (аналізу, синтезу, дедукції) та спеціально-історичних (історіографічного наукового аналізу, структурно-системного) методів із принципами історизму, об’єктивності, науковості, доказовості, а також залучено статистичний метод дослідження. Наукова новизна роботи полягає в тому що на основі архівних матеріалів та аналізу статистичних даних перепису населення 1926 року проведено порівняльний аналіз етнічного складу сільського населення в усіх трьох округах Східного Поділля та на основі отриманих статистичних даних встановлено спільні риси та відмінності у співвідношенні частки українців та етнічних меншин серед сільського населення у цілому та членів сільських рад у Вінницькій, Могилівській та Тульчинській округах. Висновки. За даними перепису населення у 1926 році етнічний склад сільського населення та сільських рад Вінницької, Могилівської та Тульчинської округ мав цілий ряд спільних характеристик. Зокрема українці як у сільських радах, так і серед сільського населення становили абсолютну більшість і показники в усіх трьох округах майже ідентичні. Щодо етнічних меншин, які проживали на території Східного Поділля, то їх частка була незначною, як і серед населення, так і в сільських радах. Що ж до співвідношення між часткою кожного етносу серед сільського населення та сільських рад, то дані виходять майже ідентичні, різниця між ними невелика і коливається в межах статистичної похибки.