Med Kant mot ulikhet - Kjartan Koch Mikalsen (Norsk Filosofisk Tidsskrift)
Sammendrag Med utgangspunkt i Kants rettsfilosofi, tar jeg til orde for at rettferdig maktutøvelse krever økonomisk omfordeling. Mot den vanlige oppfatningen om at Kants politiske tenkning mangler økonomiske implikasjoner, viser jeg hvordan republikanske fortolkninger av hans rettsfilosofi lykkes i å rekonstruere en overbevisende argumentasjon til fordel for offentlig fattigdomsbekjempelse. Jeg viser også hvordan de økonomiske implikasjonene av Kants teori går ut over offentlig støtte til fattige. Som institusjonelle frihetsbetingelser, har stater en plikt til å fjerne hindringer for demokratisk selvlovgivning. Det er rimelig å betrakte økonomisk ulikhet som en slik hindring. Offentlig fattigdomsbekjempelse er derfor utilstrekkelig. For å utøve politisk makt på en rettferdig måte, må offentlige myndigheter også iverksette tiltak for å minke gapet mellom de rikeste og de fattigste.