TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ İÇERİSİNDE URDUCA - Durmuş Bulgur (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bütün dillerin tek bir dilden neşet ettiği inkâr edilemez bir gerçektir. Ancak, dilin ortaya çıktığıvakit ve yeri tayin etmek ve onun gelişim sürecini izlemek zordur. Bunda yüzyıllar boyu çeşitli kültürel unsurların rol oynadığı, bu unsurların da tedrici olarak geliştiği, değiştiği ve nihayet yeni yeni dillerin ortaya çıktığıtarihi bir vakıadır. Öyle ki, bu hazırlık bilinci o dili konuşan kavimde dahi olmayabilir. Dil, ancak yazıyla kendi yenilik unsurlarınıgöstermeye başladığında hissedilir. Bu çalışmada Urdu Dili’nin aslıile ilgili tartışmalar ve dilin tarihsel gelişiminde rolü olan etkenler konu edilmektedir.