ÇELTIK Oryza sativa L. 'TE ÇINKO-DEMIR İLİŞKİSİ - Mehmet Alpaslan; Süleyman Taban (Journal of Agricultural Sciences)
Çeltikte çinko-demir ili şkisini belirlemek amacıyla, alüviyal büyük toprak grubundan al ınan ve bitkiye elverişli çinko kapsamı 0.4 ppm Zn olan toprak ile sera ko şullannda deneme yürütülmüştür. Toprağa çinko, ZnC12 7H20 şeklinde 0, 2.5, 5.0 ve 10.0 ppm Zn düzeylerinde, demir, FeSO4 şeklinde 0, 5.0, 10.0 ve 15.0 ppm Fe düzeylerinde uygulanmıştır. Çeltik bitkisinin kuru madde miktarları artan çinko uygulamasıyla % 21, 34 ve 44, artan demir uygulaması ile de % 7, 11 ve 6 oran ında artmıştır. Deneme bitkisinin çinko kapsamı uygulanan çinkolu gübrelemeye bağlı olarak % 49.6, 89.5 ve 126.0 artarken, demir kapsamı ise % 16.1, 27.2 ve 36.2 azalm ıştır. Demirli gübreleme ile çeltik bitkisinin demir kapsamı % 26.1, 66.0 ve 105.9 artmış, buna karşılık çinko kapsamı % 15.7, 28.6 ve 42.6 azalmıştı r.