بررسی مقاومت خمشی ترمیم‎های موقت ساخته شده با فرز و پرینت سه بعدی در مقایسه با روش مرسوم - سید شجاع الدین شایق; محمدرضا ناظم الرعایا; محمد سعید برزگر; زهرا محمدی; محمد قدیری فرد (Majallah-i Dānishkadah-i Pizishkī-i Dānishgāh-i ̒ Ulūm-i Pizishkī-i Mashhad.)
مقدمه: استفاده از رستوریشن‌های موقت در درمان بیماران نیازمند پروتزهای دندانی به عنوان یکی از مراحل ضروری مطرح می‌شود. استحکام خمشی به عنوان یک شاخص کلیدی در انتخاب مواد برای رستوریشن‌های موقت، به خصوص در نواحی قدامی‎و طولانی اهمیت دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقاومت خمشی ترمیم‎های موقت ساخته شده با فرز و پرینت سه بعدی در مقایسه با روش مرسوم انجام شد.روش کار: مدل اصلی رستوریشن موقتی طراحی شده و با استفاده از تکنیک‌های Milling و پرینت سه‌بعدی تولید شد. نمونه‌های رستوریشن سه‌واحدی پس از ساخت تحت فرآیندهای پس‌پردازش قرار گرفته و در بزاق مصنوعی نگهداری شدند. سپس، نمونه‌ها تحت ترموسایکلینگ قرار گرفته و آزمایش خمش سه‌نقطه‌ای بر روی آن‌ها انجام شد. نتایج نشان داد که بالاترین میانگین استحکام خمشی مربوط به نمونه‌های پرینت شده با زاویه 45 درجه بوده و از نظر آماری نسبت به دیگر گروه‌ها تفاوت معنی‌داری نشان دادند. در مقابل، رستوریشن‌های تولیدی به روش سنتی کمترین استحکام خمشی را داشتند. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS24 و آزمون‌های ANOVA و LSD تحلیل شدند.نتایج: تفاوت معنی‌داری بین گروه‌های مختلف مشاهده شد، به طوری که روش پرینتر سه‌بعدی با زاویه 45 درجه به طور معنی‌داری استحکام خمشی بالاتری نسبت به سایر روش‌ها دارد (05/0<P).نتیجه‌گیری: این یافته‌ها تأثیر روش‌های مختلف ساخت بر ویژگی‌های مکانیکی رستوریشن‌ها را نشان داده و استفاده از فناوری‌های پیشرفته مانند پرینت سه‌بعدی را در دندانپزشکی تأکید می‌کنند. استفاده از این فناوری‌ها می‌تواند به بهبود عملکرد و دوام رستوریشن‌های موقت کمک کند و کیفیت درمان دندان‌پزشکی را ارتقا دهد.