„Radio na Wsi” (1935–1938) – fachowy poradnik rolniczo-radiowy - Izabela Krasińska (Zeszyty Wiejskie)
W artykule przeanalizowano ukazujący się w Warszawie w latach 1935–1938 kwartalnik „Radio na Wsi”, który adresowany był do zainteresowanych radiem rolników. Radio było wówczas jeszcze nowym środkiem masowego przekazu i dopiero zaczęło docierać na wieś. Ukazano, że przeanalizowany periodyk był fachowym poradnikiem o charakterze zarówno rolniczym, jak i radiowym. W pierwszej części artykułu przedstawiono cechy formalno-wydawnicze kwartalnika i jego twórców z redaktorem Januszem Delinikajtisem na czele. W drugiej części skupiono się natomiast na zawartości treściowej czasopisma, zwracając uwagę na wybrane porady i instrukcje rolnicze, gospodarskie, radiofoniczne oraz radiotechniczne, z którymi mogli się zetknąć czytelnicy.