İMALAT ŞİRKETLERİNDE ÇALIŞMA SERMAYESİ ETKİNLİĞİNİN FİRMA DEĞERİNE ETKİSİ NASILDIR? - H. Ali Ata; Mehmet Fatih Buğan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Finansal yönetim kararları içerisinde önemli bir yere sahip olan çalışma sermayesi; firmaların dönen varlık yatırımlarını ifade eden ve günlük işletme faaliyetlerinin aksatılmadan sürdürülebilmesi için gerekli olan sermayedir. Firma değerinin maksimize edilmesi için karlılık, likidite ve risk unsurları arasında optimal bir denge kurulması gerektiği için çalışma sermayesi yönetiminin firma değeri üzerinde önemli bir etkisinin olduğu kabul edilmektedir. Bu nedenle çalışmada, imalat sektöründe faaliyet gösteren ve Borsa İstanbul’da işlem gören firmaların çalışma sermayesi yönetimi ile firma değeri arasındaki ilişkisi incelenmiştir. Ayrıca firma büyüklüğü esasına göre, çalışma sermayesi yatırımlarının firma değeri üzerinde bir etkisinin olup olmadığı da araştırılmıştır. Araştırma kapsamında 2006-2014 dönemi için 121 firma verisinden yararlanmak suretiyle panel veri analizi yöntemi kullanılmıştır. Panel veri analizinde sabit etkiler modeli ile tahmin yapılmıştır.Model tahmininde, Fama ve French 1998 değerleme modeli yardımıyla, Pinkowitz vd., 2006 tarafından geliştirilen ve Wasiuzzaman 2015 tarafından kullanılan bir model esas alınmıştır. Tahmin sonucunda, firma değeri ile net çalışma sermayesi unsurları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Buna göre, çalışma sermayesi etkinliği ve firmalardaki nakit düzeyi arttıkça firma değeri de artmaktadır. Net çalışma sermayesi etkinliğinin artması sonucunda nakit akışları da artmakta bu durumda firma değeri ile nakit düzeyi arasında pozitif yönlü bir ilişki ortaya çıkmaktadır. Firma büyüklüğü ölçütü kullanılarak yapılan tahminlerde de; küçük ölçekli firmalarda, net çalışma sermayesindeki artışın firma değerini artırdığı ve çalışma sermayesi etkinliği ile firma değeri arasındaki ilişkinin daha güçlü olduğu anlaşılmaktadır. Büyük ölçekli firmalarda ise, net çalışma sermayesi ve nakit düzeyi artışının firma değeri üzerinde bir etkisinin olmadığı görülmektedir. Büyük firmalarda çalışma sermaye unsurlarına bağlılığın küçük firmalara nazaran daha az olması ve nakit ihtiyacı durumunda alternatif finansman imkânlarının varlığı, çalışma sermayesi ile firma değeri ilişkisini zayıflatmaktadır. Firmalarda sermaye yapısı, karlılık ve temettü politikalarına ilişkin uygulamaların da firma değeri üzerinde bir etkisinin olduğu anlaşılmaktadır. Ancak küçük firmalarda bu etkinin büyük firmalara nazaran daha fazla olduğu görülmektedir.