SPOR TAKIMI TARAFTARI LİSE ÖĞRENCİLERİNİN, HEDONİK TÜKETİM EĞİLİMİ - Zühal Yurtsızoğlu (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Değişen tüketim alışkanlıkları nedeniylebireyler, ihtiyaçlarını karşılarken kendine haz veren ürünlere yönelmiş,kullandığı ürün ve hizmetle duygusal bağlılık kurmaya başlamıştır. Tüketim,tüketicinin zihninde farklı bir boyut kazanmıştır. Tüketim davranışı sadecetemel ihtiyaçların faydacı bir yaklaşımla karşılanmasından, hedonik (hazcı) birtutuma dönüşmeye başlamıştır. Bu araştırma, taraftar olan lise öğrencilerininhedonik tüketim eğilimlerini tespit etmek ve hedonik tüketim davranışlarını,demografik özellikler ve taraftarlık bakımından incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma Sivas’ta eğitim gören 700 lise öğrencisi ile yapılmış bir anketçalışmasıdır. Araştırmanın sonucunda, katılımcıların macera ve rahatlama,sosyal, başkalarını mutlu etme, değer ve moda amaçlı alışveriş yapmadüzeylerinin ve hedonik tüketim düzeylerinin orta seviyede olduğu tespitedilmiştir. Cinsiyet, gelir durumu, planlamadan alışveriş yapma durumu vetaraftarlık bağlamında, hedonik tüketim eğilimlerinde ve diğer alt boyutlarda istatistikselolarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bu çalışma işletmelere yol göstericiolması açısından ve taraftar gruplarının hedonik tutumlarının incelemesiaçısından önemlidir.