ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ БЕЗПІЛОТНИХ СИСТЕМ, ТА ЇХ ВПЛИВ НА ПЕРЕБІГ БОЙОВИХ ДІЙ ПІД ЧАС ШИРОКОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ДО УКРАЇНИ - О.О. Сапельников; Д.С. Калугін; М.О. Котляр; М.О. Максимов; Є.І. Овчаренко; П.В. Тимошенко (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті аналізуються перспективи розвитку безпілотних систем (БпС) та їх вплив на перебіг бойових дій під час широкомасштабного вторгнення Російської Федерації до України. Досліджуються сучасні тенденції у застосуванні БпС у збройних конфліктах, зокрема в Україні, Сирії та Нагірному Карабаху. Описуються технічні характеристики та класифікація БпС, розглядаються вітчизняні розробки та їх значення для обороноздатності України. Визначаються основні виклики та перспективи розвитку БпС у контексті підвищення ефективності бойових дій та збереження життя військових. Особливу увагу приділено аналізу тактичних та стратегічних переваг, які забезпечують БпС у веденні сучасних військових операцій. Розглядаються також питання інтеграції БпС з іншими видами озброєнь та системами управління, що дозволяє підвищити загальну ефективність військових дій. Важливими аспектами є також економічна доцільність впровадження БпС та можливості їх адаптації до різних умов бойових дій.