Wielki niemowa w Polsce - Karolina Kosińska (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja dwuczęściowej publikacji Filmoteki Narodowej wydanej z okazji stulecia polskiego filmu. Sto lat polskiego filmu. Kino okresu Wielkiego Niemowy (cz. I: Początki, 2008, cz. II: Od wielkiej wojny po erę dźwięku, 2009) to dwie bogato ilustrowane antologie prezentujące mało znane meandry historii filmu niemego w Polsce.