Lassan a testtel, avagy a személyek konstitúciós elméletének kritikája - Ágnes Katona (Elpis)
A kortárs analitikus metafizikában viszonylag új témának számít a személyek ontológiája, amely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy nekünk, emberi lényeknek mi a metafizikai természetünk: milyen más dolgokkal tartozunk egy ontológiai kategóriába és mik a fennmaradásunk feltételei. Dolgozatomban a személyes ontológiában igen népszerűnek számító állásponttal, a személyek konstitúciós nézetével foglalkozom. Célom megmutatni, hogy népszerűsége ellenére a konstitúciós nézet igen gyenge lábakon áll, mert egyrészt ellentmondásos, másrészt nehezen hihető állítások következnek belőle. A személyek konstitúciós nézete azt állítja, hogy mi, emberek a személyek ontológiai kategóriájába tartozunk, és minket a testünk konstituál. A személyek olyan létezők, amelyek esszenciálisan rendelkeznek bizonyos mentális tulajdonságokkal, ezért időbeli fennmaradásuk mentális tulajdonságaikhoz kötött. Mivel azonban a személyeket a testük konstituálja, ezért materiális létezők, akik fizikai részecskékből állnak, és nem képesek valamilyen őket konstituáló fizikai test nélkül létezni.