Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Uygulaması Yoluyla Fen Öğretimine Yönelik Özgüvenlerindeki Değişim - Elif Buldu (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Okul öncesi öğretmen adaylarının fen öğretimine karşı özgüvenlerinin öğretmenlik uygulaması dersi aracılığıyla nasıl değiştiğini araştırmak amacıyla yapılan bu araştırma, nitel bir durum çalışmasıdır. Bu çalışma, öğretmenlik eğitimi programlarının bir parçası olarak, öğretmenlik uygulaması dersine kayıtlı olan 15 son sınıf okul öncesi öğretmen adayı ile birlikte yapılmıştır. Mevcut çalışma, öğretmen adaylarının deneyimleri aracılığıyla öğrenme fırsatına sahip oldukları gerçeği dikkate alınarak oluşturulmuştur. Katılımcılar, bu amaçla diğer disiplinlerle bağlantılı beş farklı fen etkinlik planı geliştirmiş ve bu fen etkinliklerini gerçek bir sınıf ortamında farklı zamanlarda uygulamışlardır. Fen öğretimi sürecinde katılımcıların özgüvenlerindeki değişimi araştırmak amacıyla bireysel ön ve son görüşmeler yapılmıştır. Veri analizi sonucunda dört ana tema ortaya çıkmıştır: 1) Bilgi birikimi ve fene karşı ilgi, 2) Fen öğretimini gerçek bir sınıf ortamında deneyimleme, 3) Öğretmenlik uygulaması dersinden beklenti, 4) Fen etkinlikleri hazırlarken ve öğretirken hissedilen duygular. Çalışmanın bulguları, öğretmenlik uygulaması dersinin öğretmen adaylarının fen öğretimine olan özgüvenlerini artırmada ve fen hakkındaki ilgi ve duygularını değiştirmede yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmanın bulguları, öğretmen eğitiminde deneyim yoluyla öğrenmenin ve dersler içeriğinde yer verilecek olan uygulamaların önemini bir kez daha vurgulamıştır.