Sosyal Mübadele Teorisi Bağlamında Güç Mesafesi ve Örgütsel Adalet Algılamalarının Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerindeki Etkisi - AYKUT Bedük; EBRU Ertürk (İşletme Bilimi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı Konya İl Emniyet Müdürlüğü mensuplarının örgütsel vatandaşlık davranışı, güç mesafesi ve örgütsel adalet algılamaları düzeylerini inceleyerek, güç mesafesi ve örgütsel adalet algılamalarının örgütsel vatandaşlık davranışına etkisini incelemektir. Araştırmada ayrıca bazı demografik özelliklere göre örgütsel vatandaşlık davranışı, güç mesafesi ve örgütsel adalet algılamalarının farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlanmıştır.Konya İl Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan beş yüz kırk sekiz polisin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre güç mesafesi ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasında ters yönlü ve zayıf bir ilişki olduğu, adalet algılamaları ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasında doğru yönlü ve zayıf bir ilişkinin olduğu görülmektedir. Yapılan regresyon analizi sonucunda güç mesafesi beklentisi ve örgütsel adalet algısı değişkenlerinin örgütsel vatandaşlık algısı değişkenini açıklama oranı yaklaşık olarak yüzde yirmi iki olarak bulunmuştur. Ayrıca bu açıklayıcılığa en büyük katkıyı etkileşim adaleti değişkeninin sağladığı görülmektedir.Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Güç Mesafesi, Örgütsel Adalet Algılamaları, Konya İl Emniyet Müdürlüğü, Etkileşim Adaleti