Türkiye’ de Kamu Harcamaları ve İşsizlik Arasındaki İlişkinin Asimetrik Nedensellik Analizi - Hakan Acaroğlu; Burcu Yürük (Journal of Economy Culture and Society)
Optimal kamu harcamaları payının ne olması gerektiğiyle ilgili devam eden tartışmalar uzun yıllardır ekonomi politikasının önemli konuları arasında yer almaktadır. Bu nedenle kamu harcamalarının ekonomi içindeki payının belirlenmesi makroekonomik değişkenler açısından önem arz etmektedir. Söz konusu makroekonomik değişkenlerden biri olan işsizliğin kamu sektörü boyutu ile ilişkisi Burton A. Abrams (1999) tarafından Abrams eğrisi hipotezi ile ifade edilmektedir. Bu hipoteze göre, kamu sektörünün genişlemesi işsizlik oranını artırmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’ de Abrams eğrisi hipotezinin geçerliliği serilerin birikimli pozitif ve negatif değişimlerini dikkate alan Hatemi-J (2012) asimetrik nedensellik testi ile ve 1985-2019 zaman serisi verileri kullanılarak analiz edilmektedir. Çalışma kapsamında asimetrik nedensellik analizinden yararlanılması gizli nedensellik ilişkisinin ortaya çıkarılması açısından önem taşımaktadır. Analizden elde edilen bulgulara göre, işsizlik pozitif şoku ile kamu harcamaları pozitif şoku arasında asimetrik nedensellik ilişkisine rastlanmaktadır. Asimetrik nedensellik ilişkinin yönünü tespit etmek amacıyla oluşturulan etki-tepki analizleri incelendiğinde, İşsizlik pozitif şoklarının, kamu harcamaları pozitif şoklarını artırdığı görülmektedir. Elde edilen sonuç, Abrams eğrisi hipotezinin geçerli olmadığını göstermektedir. Bu nedenle, kamu harcamalarının işsizlikle mücadelede mali yükü azaltılmalıdır. İşsizliğin kalıcı bir şekilde azaltılmasında istihdam yaratmaya yönelik aktif istihdam politikalarına öncelik verilmelidir.