ЗМІСТОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Ольга Капраль; Іван Секретар (Економіка та суспільство)
Економічна безпека будівельних підприємств є важливим чинником їхньої стабільності, конкурентоспроможності та здатності адаптуватися до змін зовнішнього середовища. У статті розглянуто основні підходи до визначення економічної безпеки та її складові: фінансову, техніко-технологічну, ринкову, юридичну та інформаційну. Проаналізовано сучасні ризики, які впливають на діяльність підприємств, зокрема економічну нестабільність, коливання ринку, правові обмеження та кіберзагрози. Окрема увага приділена впровадженню цифрових технологій та інновацій як засобів підвищення ефективності управління та зниження виробничих витрат. Визначено ключові заходи для зміцнення економічної безпеки, серед яких стратегічне планування, диверсифікація ресурсів, автоматизація процесів та дотримання нормативних вимог. Результати дослідження можуть бути використані для розробки управлінських рішень щодо забезпечення сталого розвитку будівельних підприємств.