YEREL PAZARLARDAKİ ÜRÜN ÇEŞİTLENDİRME İLE ULUSLARARASILAŞMA DERECESİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: KURUMSAL YÖNETİŞİM MEKANİZMALARININ DÜZENLEYİCİ ETKİLERİ - Tülay İlhan Nas (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Çalışmanın amacı, gelişmekte olan ülke kökenliçokuluslu şirketlerin uluslararasılaşma faaliyetlerini daha iyi anlamak vetanımlamak amacıyla, ürün çeşitlendirme düzeyi ile uluslararasılaşma derecesiarasındaki ilişkiyi kurumsal yönetişim mekanizmalarının düzenleyici (moderatör)etkisini dikkate alarak incelemektir. Bu amaç çerçevesinde geliştirilenhipotezler, kasıtlı örnekleme yöntemi bakış açısıyla çeşitli ölçütler dikkatealınarak belirlenen, Borsa İstanbul’a koteli 325 işletmeden elde edilen ikincilveriler kullanılarak test edilmiştir. Çalışma bulgularına göre, ürünçeşitlendirme düzeyi, gelişmiş ülke bağlamlarında gerçekleştirilen çalışmalarınaksine, uluslararası çeşitlenmeyi olumlu yönde etkilemektedir. Yönetim kuruluyapısı düzeyinde yönetim kurulu büyüklüğü ile bağımsız üye sayısı,uluslararasılaşmayı doğrudan etkilerken, aile üye oranı, ürün çeşitlendirme ileuluslararasılaşma arasındaki ilişkide düzenleyici role sahiptir. Sahiplikyapısı düzeyinde tanımlanan değişkenlerin uluslararasılaşma üzerinde doğrudanetkisi olmamakla beraber, en büyük birinci hissedarın payının düzenleyicirolüne kanıt sağlanmıştır.