Ofis Kağıtları Üzerindeki Mürekkep Giderme İşleminin Taramalı Elektron Mikroskobu ile Analizi - Selim KARAHAN; Arif KARADEMİR; Engin GÜVENDİ (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, yüzdürme metoduna göre mürekkep giderme işlemi uygulanmış baskılı ofis kâğıtları üzerinde taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile görüntü analizleri yapılmıştır. Bu işlem için öncelikle bazı kimyasallar ile enzimler kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca ultrasonik enerjiden de faydalanılmıştır. Çalışmada baskılı ofis kağıtlarının hamurlaştırma ve ardından uygulanan yüzdürme işlemi sonrası elde edilen numunelerden örnekler alınarak taramalı elektron mikroskobu yardımıyla (SEM) görüntü analizleri yapılmıştır. Bu analizler sayesinde baskılı ofis kağıtlarınına uygulanan ultrasonik, kimyasal katkılı, kimyasalsız ve enzim katkılı işlemler sonucu lif ve tonerde meydana gelen değişimler gözlemlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Taramalı elektron mikroskobu (SEM), Enzimler, Mürekkep giderme, Ultrases