Narrativer om plassering og posisjonering blant polske migranter med høyere utdanning på det europeiske arbeidsmarkedet - Gunhild Odden (Norsk Sosiologisk Tidsskrift)
Artikkelen belyser hvilke posisjoneringsstrategier som kommer til utrykk i narrativer om tilknytning til arbeidsmarkedet blant polske migranter med høyere utdanning på det europeiske arbeidsmarkedet. Bidraget er basert på resultatene fra 10 intervjuer med polske migranter bosatt i Norge, Sverige og Storbritannia, alle med utdanning på universitetsnivå. Artikkelens empiriske utgangpunkt gir innsikt i et bredt spekter av ulike oppfatninger av plassering og strategier for posisjonering. Samtidig synligjøres noen mønstre på tvers av de individuelle narrativene og nasjonale kontekstene, som for eksempel opplevelsen av den polske identiteten som både en mulighet og en hindring med hensyn til konstruering og legitimering av egen posisjon på arbeidsmarkedet, samt ulike former for statusparadokser der intragenerasjonell nedadgående mobilitet ikke nødvendigvis oppleves som noe negativt.