Rak brodawkowaty tarczycy i oponiak u 17-letniego chłopca - późne następstwo leczenia białaczki czy nowe zachorowanie? Opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Michał Jeleń; Ewa Głąb; Beata Wikiera; Jan Godziński; Ewa Barg (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Nowotwory tarczycy i oponiaki mogą występować jako nowotwory pierwotne albo wtórne po leczeniu chorób nowotworowych. W pracy zaprezentowano 17-letniego chłopca, u którego w trakcie diagnostyki niedoboru wzrostu rozpoznano nowotwór tarczycy i oponiak, 11 lat po zakończeniu leczenia ostrej białaczki limfoblastycznej i 10 lat po przeszczepie szpiku. Pacjenci leczeni z powodu chorób nowotworowych wykazują skłonność do występowania dodatkowych nowotworów i powinni pozostawać w okresowej kontroli, także endokrynologicznej.