Wykorzystanie ochrony środowiska w działalności promocyjnej, informacyjnej, administracyjnej na podstawie badań przeprowadzonych w Gminie Świętajno - Edward Grott (Studia Ecologiae et Bioethicae)
W ciągu ostatnich kilku lat znacznie zmienił się obraz polskiej wsi. Rolnik poza umiejętnościami typowo gospodarskimi w wielu wypadkach posiadł wiedzę z marketingu i turystyki. W szczególności dotyczy to obszarów atrakcyjnych turystycznie. Dzięki promocji swojego gospodarstwa, czy tez całej gminy jako obszaru na którym dbałość o środowisko naturalne jest priorytetem, rolnicy uzyskali dodatkowe źródło dochodu a samorządy środki własne, np. na dalszą promocję gminy czy rozwój infrastruktury. Wzrost popularności agroturystyki jest szansą dla biednych regionów Polski o minimalnym stopniu degradacji środowiska naturalnego, na których w wyniku przekształceń polityczno-społecznych w latach 90tych XXw. zostało zlikwidowanych wiele PGR-ów a bezrobocie sięga 40%. Z tej szansy warto skorzystać a gmina Świętajno wie jak to zrobić.