Nové poznatky o hrobu knížete Vratislava I. z baziliky sv. Jiří na Pražském hradě - Milena Bravermanová; Helena Březinová; Sylva Drtikolová Kaupová; Jan Frolík; Romana Kočárová; Cícero André da Costa Moraes; Sylvie Odstrčilová; Petra Stránská; Ivo Světlík; Jiří Šindelář; Petr Velemínský (Archaeologia Historica)
Příspěvek nově analyzuje dostupné poznatky o hrobu knížete Vratislava I. v lodi baziliky sv. Jiří na Pražském hradě (JK-97). Provedena byla revize antropologických poznatků, analýza stabilních izotopů uhlíku (δ13C) a dusíku (δ15N), analýza starobylé DNA, radiouhlíkové datování a vyhodnocení předmětů z výplně hrobové jámy (kovové předměty, keramika, sklo, kůže, textil). Získaná data ukazují na složitý vývoj hrobového místa s doklady elitního raně středověkého hrobu.