Didáctica y organización escolar en la transición democrática española - Francisco Beltrán Llavador (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
A la literatura científica usual, a les disposicions normatives i fins i tot en termes col·loquials és molt freqüent diferenciar entre currículum i organització del centre escolar. Aquesta pretensió de singularitat que només és útil per emfatitzar el protagonisme d'un o altre terme en una determinada seqüència d'accions, es comprova que és artificial enfront de la necessitat d'abstreure cada àmbit respecte al seu igual. El currículum no seria possible sense un format organitzatiu que li donés suport estructural en l'ordre de la institució; el contrari és encara més absurd: concebre un pla d'estudis sense cap referència a continguts, etapes del seu traçat, regles... En termes acadèmics, pot dir-se que el currículum determina l'organització seleccionant les condicions per al seu curs, mentre que l'organització opera al seu torn una altra determinació sobre el currículum, ara sota la forma de limitar les seves possibilitats. Òbviament, quan un currículum es veu constret o, si es prefereix, sotmès a la pauta o el format organitzatiu, deixa de ser «un» currículum indeterminat per passar a ser «el» currículum C, determinat, precisament, per les formes de l'organització; al revés, quan una organització requereix considerar allò que tindrà lloc, considerant el seu format legal, deixa de servir-se del discurs relatiu a qualsevol organització, perquè ara es tracta de «la» organització escolar, determinada per «aquest» i no per cap altre currículum que pugui transcórrer al seu interior. Referent a això, el que és important és retenir que cap esdeveniment organitzatiu no deixa de tenir efectes curriculars, com també que cap canvi curricular no pot plantejar-se abstraient-lo de les seves condicions materials de realització.