Динамика в производителността на труда в сектор „Строителство“ в страните членки на ЕС (2015-2023 г.) - Драгомир Стефанов; Мария Димитрова (Строително предприемачество и недвижима собственост)
Производителността на труда е критична мярка за ефективността на заетите лица във всеки отрасъл и е двигател на икономическия растеж във всяка страна. Сектор „Строителство“ е в основата на урбанизацията и устойчивите практики в Европейския съюз и неговата ефективност е пряко свързана с производителността на труда – мярка за способността на сектора да изпълнява проекти навреме и в рамките на поставените бюджети, като същевременно максимизира използването на ресурсите. Целта на тази статия е да разгледа значението на производителността на труда именно в този сектор, като подкрепящ жилищното строителство, основната инфраструктура и целите на устойчивото развитие, както в отделните страни-членки, така и в Европейския съюз като цяло. Чрез сравнението на този показател в отделните държави и направения задълбочен анализ, авторите на настоящата статия целят да идентифицират ключови тенденции и добри практики, допринасящи за различията в производителността на труда. Очертани са значителни предизвикателства като застаряваща работна ръка и недостиг на умения на заетите лица, като всички те оказват влияние върху производителността на труда. Повишаването й в европейския строителен сектор е от съществено значение за постигане на целите на общността, повишаване на нейната конкурентоспособност и икономическа устойчивост.