Ograniczenie własności nieruchomości naruszeniem godności właściciela - Katarzyna Karpacka (Studia Theologica Varsaviensia)
Wychodząc z założenia, że godność człowieka stanowi aksjologiczną podstawę wszelkich praw i jest naczelną wartością konstytucyjnego katalogu praw i wolności, bytem niezaprzeczalnym,