Kamkatın (Fortunella spp.) Biyoaktif Bileşenleri ve Biyolojik Aktiviteleri - Demet Yıldız Turgut; Ayhan Topuz (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Turunçgillerin küçük mücevheri olarak nitelendirilen kamkat (Fortunella spp.) Rutaceae familyasının Fortunella cinsi içerisinde yer almaktadır. Anavatanı Çin olup, 19. Yüzyıl’da Amerika ve Avrupa’ya getirilmiş ve subtropik iklimlere adapte edilmiştir. Dünyada Çin, Japonya ve Amerika’da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Yapılan çalışmalarda kamkatın içerdiği askorbik asit, karotenoidler, uçucu yağlar, diyet lif ve flavonoidler gibi biyoaktif bileşenlerin sağlık üzerine olumlu etkileri olduğu bildirilmiştir. Kamkat meyvesi taze tüketiminin yanında reçel, marmelat, şarap, likör ve meyve çayı gibi farklı gıda ürünlerine işlenerek de değerlendirilmekte, uçucu yağı ve ekstraktları gıda ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Sağlık üzerine olumlu etkileri olduğu anlaşılan kamkatın ülkemizde son yıllarda yetiştiriciliği ve üretimi konusundaki çalışmalar artış göstermiştir. Bu derlemede kamkat meyvesinin önemli biyoaktif bileşenleri ve biyolojik aktiviteleri ile ilgili çalışmalar özetlenmiştir.