Ocena kondycji finansowej przedsiębiorstw branży produkcji metalowych wyrobów gotowych Opolszczyzny w kontekście rozwoju regionu - Aleksandra Zygmunt; Mirosława Szewczyk (Barometr Regionalny)
Rozwój regionu jest ściśle związany z kondycją finansową przedsiębiorstw, które prowadzą działalność na jego obszarze. W tym kontekście istotną determinantę stanowi intensyfikacja złożoności otoczenia, która oddziałuje na ryzyko upadłości podmiotów. W pracy podjęto rozważania nad zagrożeniem upadłością przedsiębiorstw branży produkcji metalowych wyrobów gotowych z wyłączeniem maszyn i urządzeń (dział 25 według PKD 2007). Przeprowadzone badania koncentrowały się na: 1) prognozie bankructwa przedsiębiorstw branży produkcji metalowych wyrobów gotowych z wyłączeniem maszyn i urządzeń z województwa opolskiego w oparciu o wybrany polski model analizy dyskryminacyjnej, 2) wnikliwej ocenie kondycji finansowej przedsiębiorstw zagrożonych upadłością, zrealizowanej przy wykorzystaniu analizy wskaźnikowej. W badaniach wykorzystano dane finansowe podmiotów z lat 2009–2010 pozyskane z Monitorów Polski B.