Wokół przyszłości Kościoła. Analiza wybranej debaty eklezjologicznej - Przemysław Artemiuk (Studia Teologiczne)
Celem artykułu jest, po pierwsze, prezentacja debaty eklezjologicznej dotyczącej przyszłości Kościoła katolickiego; po drugie, ukazanie jej na tle historyczno-teologicznym; po trzecie, wyprowadzenie wniosków dotyczących badanego zagadnienia. W pierwszej części artykułu autor prezentuje myśl Chantal Delsol W części drugiej ukazuje spojrzenie na to zagadnienie Tomáša Halíka. Część trzecia to podsumowanie i ocena. Przeprowadzone badania pozwalają na wyciągnięcie następujących konkluzji: zmiana katolicyzmu nie oznacza końca Kościoła, lecz rozpad dotychczasowego imaginarium, w którym istota wiary pozostaje niezmienna; sytuacja Kościoła katolickiego jest na tyle poważna, że potrzebne są zmiany, jednak nie samych struktur, lecz wiary, która domaga się pogłębienia i odnowy.