La vigència de la Bauhaus en els ensenyaments artístics actuals The Relevance of the Bauhaus in the Present Arts Education La vigencia de la Bauhaus en la educación artística actual - Begonya Samit Cid (Temps d'Educació)
El present article s’inscriu dins de l’àmbit de l’ensenyament artístic i pretén posar en relació aspectes de la pedagogia de la Bauhaus (1919-1933) amb els ensenyaments artístics actuals a Barcelona. Cal apuntar que són diferents interessos els que han confluït en la proposta d’aquesta relació. Destacarem l’àmplia bibliografia que s’ha produït sobre la Bauhaus i la modernitat i/o contemporaneïtat d’algunes de les propostes de l’escola. Tot això ens ha portat a plantejar-nos qüestions referents a la vigència de la Bauhaus en l’actualitat. Per tal d’establir la relació entre els dos contextos històrics prendrem el treball dels alumnes com a fil conductor i fixarem l’atenció a observar si avui en dia hi ha exercicis que es mantenen invariables des dels temps de la Bauhaus, i si podem trobar influències de la Bauhaus en els ensenyaments artístics actuals. Tenint en compte l’extensió d’aquests dos aspectes s’ha acotat l’àmbit d’estudi a dues disciplines: el color i la composició. _____________________________________________ Le présent article s’inscrit dans le domaine de l’enseignement artistique et prétend mettre en rapport divers aspects de la pédagogie de la Bauhaus (1919-1933) avec les enseignements artistiques actuels à Barcelone. Signalons qu’il s’agit de différents intérêts qui ont conflué dans la proposition de cette relation. Nous mettons l’accent sur la vaste bibliographie qui a été produite sur la Bauhaus, ainsi que sur la modernité et/ou la contemporanéité de certaines des propositions de l’école. Tout cela nous a menés à nous poser 1uelques questions en référence à la présence de la Bauhaus dans l’actualité. Afin d’établir la relation entre les deux contextes historiques, nous prenons le travail des élèves comme fil conducteur et nous portons notre attention à observer s’il y a aujourd’hui des exercices qui sont invariables depuis l’époque de la Bauhaus, et si l’on peut trouver des influences de la Bauhaus dans les enseignements artistiques actuels. En tenant compte de l’importance de ces deux aspects, nous avons orienté notre domaine d’étude dans deux directions : la couleur et la composition. _____________________________________________ This article addresses arts education and sets out to explore the relationship between aspects of the Bauhaus approach to teaching (1919-1933) and present-day teaching practices in Barcelona. One of the key focuses of the piece is to show the differing interests at work in the two cases. An extensive bibliography is offered on the Bauhaus and on the modernity and/or contemporaneity of its approach. This has led us to a consideration of questions concerning the relevance of the Bauhaus today. In establishing how the two historical contexts are related, we focus on the work of students. We examine whether there are exercises today that have remained unchanged since the time of the Bauhaus and whether we can find Bauhaus influences in present-day arts education. Keeping the breadth of the two aspects in mind, we have limited the study to two disciplines: colour and composition. El presente artículo se inscribe en el ámbito de la educación artística y pretende poner en relación aspectos de la pedagogía de la Bauhaus (1919-1933) con la educación artística actual en Barcelona. Han confluido diferentes intereses en la propuesta de esta relación. Destacaremos la amplia bibliografía que se ha producido sobre la Bauhaus y la modernidad y/o contemporaneidad de algunas de las propuestas de la escuela. Esto nos ha llevado a plantearnos cuestiones referentes a la vigencia de la Bauhaus en la actualidad. Para establecer la relación entre los dos contextos históricos, tomaremos el trabajo de los alumnos como hilo conductor y fijaremos la atención en si hoy en día hay ejercicios que se mantienen invariables desde los tiempos de la Bauhaus, y si podemos encontrar influencias de la Bauhaus en la educación artística actual. Teniendo en cuenta la extensión de estos dos aspectos, se ha acotado el ámbito de estudio a dos disciplinas: el color y la composición.