تأثیر آبیاری با پساب و سطوح کود نیتروژن بر عملکرد کمی و کیفیت علوفه ذرت شیرین - محمد جواد فریدونی; هوشنگ فرجی; حمیدرضا اولیایی (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
برای ارزیابی اثر استفاده از پساب و طوح کود نیتروژن بر عملکرد کمی و کیفیت علوفه ذرت شیرین، آزمایشی به صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار، در سال 1388 در مزرعه تحقیقاتی شهر یاسوج انجام شد. عامل اصلی آزمایش شامل آبیاری با پساب در 5 سطح [آبیاری با آب معمولی بدون پساب در کل فصل رشد (I1)؛ نیمه‌ اول فصل رشد گیاه آبیاری با پساب و ادامه فصل رشد گیاه آبیاری با آب معمولی (I2)؛ عکس تیمار I2 (I3)؛ آبیاری یک در میان با آب معمولی و پساب (I4)؛ آبیاری با پساب در کل فصل رشد (I5)] و عامل فرعی شامل کود نیتروژن در سه سطح (0= N 80=80, N0 و 160=160 N کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) بود. تاثیر تیمار آبیاری، سطوح کود نیتروژن و برهمکنش تیمار آبیاری × سطوح کود نیتروژن بر صفت عملکرد علوفه‌تر از لحاظ آماری معنی¬دار گردید. بیشترین عملکرد علوفه‌¬تر معادل 2897 گرم در متر مربع در تیمار I4N80 و کمترین عملکرد علوفه‌¬تر معادل 1863 گرم در متر مربع در تیمار I1N0 بود. نتایج بیانگر این مطلب می¬باشد که کاربرد پساب باعث کاهش مصرف کود شیمیایی نیتروژن در تولید علوفه ذرت¬ شیرین می¬گردد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین، بیشترین و کمترین میزان پروتئین علوفه¬ گیاه به ترتیب در سطوح آبیاری I5 و I1، معادل 6/13 و 9/5 درصد و بیشترین و کمترین میزان خاکستر به ترتیب در سطوح آبیاری I5 و I1، معادل 2/16 و 5/12 درصد بدست آمد.