Sprzedaż jako dominująca forma rozdysponowania trwałego zasobu własności rolnej Skarbu Państwa - Tomasz Nawrocki; Bogdan Podgórski (Wieś i Rolnictwo)
W artykule podjęto próbę przedstawienia dotychczasowych działań ANR w zakresie realizacji zadań ustawowych, w tym rozdysponowania nieruchomości. Od początku działalności ANR trwale rozdysponowała 2,6 mln ha. Dominującą formą rozdysponowania gruntów jest sprzedaż. Pozostające 2,1 mln ha podlega dalszym procesom prywatyzacji, grunty do sprzedaży pochodzą głównie z dzierżawy, która każdego roku pomniejsza się średnio o 100 tys. ha. Analizę przeprowadzono na podstawie danych pochodzących głównie z raportów z działalności Agencji Nieruchomości Rolnych, opracowań wewnętrznych i dostępnej literatury przedmiotu. Zaprezentowane wyniki świadczą o dużym zaangażowaniu ANR w proces trwałego rozdysponowania nieruchomości, przy istniejących ograniczeniach dotyczących Zasobu WRSP.