Türkiye’deki 2000-2013 Yılları Arasında Sağlık Personeli Sayısındaki Mekânsal Dağılış ve Değişim - Gülbahar Genel; Muhammet Kaçmaz (Skad)
Coğrafi çalışmaların mekânsal perspektiften incelenerek sorunların ortayakonulması ve çözüm arayışları modern coğrafyanın önemli ihtiyaçlarındanbiridir. Özelikle beşeri coğrafya çalışmalarının güncel istatistikler ve teknolojikgelişmeler ile birlikte mekân ilişkisinin ortaya konulması da çoğu çalışmadaartık bir gereklilik halini almıştır. Günümüzde giderek artan öneminekarşın ülkemizde üzerinde pek fazla durulmayan konulardan biri de sağlıkcoğrafyasıdır. Ülkemizde sağlık hizmeti sunan kurumların artışı ile doğruorantılı olarak sağlık hizmeti personelinin de artış gösterdiği görülmektedir.Ancak bu artışın ülke genelindeki dağılışında farklılıklar gözlenmiştir. Budoğrultuda, hekim sayıları, hemşire, ebe, eczane ve sağlık memuru sayılarındaki2000-2013 yılları arasındaki değişimin illere göre durumu Coğrafi BilgiSistemleri ile analiz edilerek haritalar ile ortaya konulmuştur. İlgili analiziçin gerekli olan veriler; Türkiye İstatistik Kurum’undan temin edilmiştir.ARCGIS 10.01 programında öznitelik tablosuna dönüştürülerek, Türkiyeil haritası ile ilişkilendirilerek kartografik bir sunum ortaya konulmuştur.Ayrıca 2000-2013 yılları arasındaki nüfus sayımlarına göre, sağlık personelibaşına düşen kişi sayısı oranında görülen değişimler grafik ve istatistiki yöntemlerleaçıklanmıştır.