AB VE KKTC HUKUKU AÇISINDAN YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ - Hacer Soykan Adaoğlu (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
1 Mayıs 2004 tarihine kadar, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunamaması sonucunda, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ adanın bütününü temsilen Avrupa Birliği (AB) üyesi olmuştur. Bu durum adada yeni bir status quo’nun oluşmasına yol açmıştır. 16 Nisan 2003 tarihli Katılım Antlaşması 10. Protokolü uyarınca, AB müktesebatının adanın kuzeyinde uygulanması askıya alınmıştır. Bu nedenle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ya da adanın kuzeyi AB sınırları içinde yer almakta ancak îç Pazar’ın alanı dışında kalmaktadır. 10. Protokolün 2. maddesi uyarınca, kuzeyde AB müktesebatının askıda oluşu, kuzey ve güney arasındaki mal, kişi ve hizmetlerin dolaşımına uygulanacak özel bir rejimin kurulmasını gerekli kılmaktadır. Yeşil Hat Tüzüğü bu gerekliliğin bir sonucudur. Bu makalede Yeşil Hat Tüzüğü 'nün içeriği, hukuki niteliği ve uygulanması, AB ve KKTC hukuku ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.