Å gjøre kjønnsbevisst foreldreskap i dagens Norge: Forståelser og praksiser - Elisabeth Stai; Jennifer Elise Branlat; Guro Korsnes Kristensen (Tidsskrift for Kjønnsforskning)
Kjønnsmangfold er i økende grad oppe til diskusjon i Norge i dag. I 2023 ble Regjeringens handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold publisert med mål om å bidra til større aksept omkring dette. Til tross for den økte interessen for å skape et mer inkluderende samfunn er det lite kunnskap om hvordan foreldre implementerer og jobber med disse temaene i foreldreskapet. I denne artikkelen studerer vi hvordan foreldre som forsøker seg på det vi her refererer til som kjønnsbevisst foreldreskap, reflekterer rundt sitt eget ønske og forsøk på å utfordre kjønnsnormer i foreldreskapet. Ved hjelp av Anthony Giddens’ modernitetsteori og West og Zimmermanns teori om å gjøre kjønn viser vi at foreldrene argumenterer fra et barnesentrert ideal som i stor grad handler om å gi barn frihet til å være seg selv. Vi finner også at foreldrene betrakter kjønn som noe de kontinuerlig må reflektere over og ikke kan ta for gitt. Når det kommer til foreldrenes erfaringer med praktisk gjennomføring av kjønnsbevisst foreldreskap, finner vi at foreldrene blir bevisste en kjønnsdikotomi som gjennomsyrer samfunnet og gjør egne idealer mer utfordrende å leve opp til enn det foreldrene hadde sett for seg.