TÄ–VÅ² Å½INIOS IR ELGSENA, SUSIJUSI SU SALDÅ½IÅ²JÅ² GÄ–RIMÅ² POVEIKIU IKIMOKYKLINIO AMÅ½IAUS VAIKÅ² DANTIMS - Rita JuchneviÄienÄ—; EglÄ— ZdanaviÄienÄ—; Daiva MaÄiulienÄ—; EmilÄ— AglinskaitÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, viena iÅ¡ daÅ¾niausiÅ³ vaikÅ³ burnos ligÅ³ yra dantÅ³ Ä—duonis. Nors pastaruoju metu tÄ—vams yra suteikiama daug informacijos apie mitybos Ä¯takÄ… ir Å¾alingÄ… angliavandeniÅ³ poveikÄ¯ vaikÅ³ dantims, vis tik atliekami tyrimai rodo, kad Lietuvos ikimokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ dantÅ³ bÅ«klÄ— yra prasta. DantÅ³ Ä—duoniui iÅ¡sivystyti Ä¯takos turi daug faktoriÅ³, taÄiau vienas iÅ¡ svarbiausiÅ³ yra cukraus vartojimas. Apie 30 proc. cukraus kiekio vaikai gauna gerdami saldintus, gazuotus gÄ—rimus, vaisvandenius, sultis. Å iame kiekybiniame tyrime, naudojant internetinÄ—s apklausos metodÄ…, buvo siekiama nustatyti tÄ—vÅ³ Å¾inias ir elgsenÄ…, susijusiÄ… su saldÅ¾iÅ³jÅ³ gÄ—rimÅ³ poveikiu ikimokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ dantims. Klausimynas parengtas tyrimo autoriÅ³. Tyrimo metu taikyti apraÅ¡omosios statistikos duomenÅ³ analizÄ—s metodai. Rezultatai parodÄ—, kad didÅ¾ioji dalis respondentÅ³ nors ir Å¾ino apie neigiamÄ… angliavandeniÅ³ poveikÄ¯ vaikÅ³ dantims, taÄiau troÅ¡kuliui malÅ¡inti renkasi saldÅ¾iuosius gÄ—rimus. Taip pat nustatyta, kad visavalgystÄ™ propaguojantys respondentai daÅ¾niau vaikams duoda saldÅ¾iuosius gÄ—rimus nei tie, kurie yra vegetarai, veganai ar Å¾aliavalgiai. Apklaustieji, auginantys 3 ir daugiau vaikÅ³, daÅ¾niau duoda gerti saldÅ¾iuosius gÄ—rimus negu auginantieji vienÄ… vaikÄ….