HASTANE İŞLETMELERİNİN MALİYET SORUNUNA TIBBI MÜDAHALE GEREKTİRMEYEN ÇÖZÜM ÖNERİSİ: SÜRECE DAYALI FAALİYET TABANLI MALİYETLEME MODELİ - Bedia Atalay; Hilmi Kırlıoğlu (İşletme Bilimi Dergisi)
Hastane işletmeleri hem tıbbi hem de idari faaliyetlerin olduğu iki ayrı dünyada faaliyet gösteren, faaliyet alanı insan sağlığı olan, karmaşık yapıda işletmelerdir. Hastane işletmelerinde sunulan hizmetlerin doğru, hızlı ve kaliteli olması için kaynakların, faaliyetlerin ve sürecin başarılı yönetimi önemlidir.  Hastane yönetiminin maliyet odaklı olması gerekmektedir. Mevcut maliyet sistemleri, doğru maliyet bilgisi sunmada ve ortaya çıkan sorunların çözümünde yetersiz kalmıştır. Bu çalışmanın amacı sürece dayalı faaliyet tabanlı maliyetlemenin (SDFTM) hastane işletmelerinde uygulanabilirliğini ve sağladığı faydaları değerlendirmektir. Bu amaç için özel bir hastanenin genel cerrahi birimi örnek alınarak çalışma yapılmıştır. Vaka çalışması neticesinde SDFTM'nin hastane işletmelerinde uygulanabileceği ve geleneksel maliyet yöntemine göre daha doğru ve zamanlı bilgi sağladığı ayrıca hastane işletmelerinin maliyet ve yönetim sorunlarına çözümler sunarak önemli faydalar sunduğu görülmüştür.