„Z archiwum X” dwieście lat później albo alchemia cyberpunku - Dagmara Rode (Kwartalnik Filmowy)
Rode dokonuje analizy filmu Matrix Andy’ego i Larry’ego Wachowskich, stosując następującą strategię – wybiera konkretne interteksty i sprawdza, w jaki sposób modyfikują one znaczenie filmowych pre-tekstów. W ujęciu Rode intertekstami Matrixa są: seria Z Archiwum X z amerykańską obsesją bycia kontrolowanym i terrorem wywoływanym przez system totalitarny; wideo-manifest Richarda Serry z 1978 r., zrealizowany w czasach największego rozczarowania telewizją; cyberpunk z jego akcesoriami i podziałem na zdegradowany świat materialny oraz budującą nadzieję sieć; produkcja Davida Lyncha przesiąknięta intuicją istnienia wielu światów równoległych; proza Philipa K. Dicka; refleksje inspirowane koncepcjami z psychoanalizy; mitologia chrześcijańska; gnostycyzm i średniowieczna alchemia. Zaawansowana technologia Matrixa wymykająca się spod kontroli człowieka budzi skojarzenia z historią Golema i Frankensteina.