Tehnici de management în derularea procesului bugetar în Republica Moldova - Sofia SCUTARI (Moldoscopie)
Prezentul articol descrie tehnicile cele mai importante de management în derularea procesului bugetar în Republica Moldova. Bugetul public national constituie un act destul de important în administrarea și gestionarea finanțelor publilce, care este derulat prin intermediul conducerii manageriale a administrației publice centrale și locale. Scopul studiului constă în argumentarea teoretică şi rolul managerial în derularea finanțelor publice a statului. În vedrea aprecierii procesului bugetar în Republica Moldova, autorul descrie componentele bugetului public national, care sunt prioritățile principale în formarea acestuia, Autorul prezintă, de asemenea, analiza dezechilibrului vertical pe componentele bugetului public national în Republicii Moldova pentru anii 2018-2022. În urma analizei dezechilibrului vertical, autorul menționează, că conducerea managerială trebuie să atingă scopul stabilit în politicile strategice și de dezvoltare cu cele mai mici efecte negative care acționează asupra societății. Articolul va fi util pentru profesori, studenţi și cercetători din administrația publică centrală și locală care se ocupă cu studierea domeniului dat.