LIVIUS ANDRONICUS VE LATİN EDEBİYATI’NDAKİ YERİ VE ÖNEMİ - Mehmet Basalak (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Lucius Livius Andronicus, hakkında bilgi sahibi olduğumuz, anadili Latince olmayan ilk LatinEdebiyatı ozanıdır. Andronicus, asıl adı Ανδρόνικος (Andronikos) olan Tarentumlu bir EskiYunandır. Eski Yunan edebiyatından çeviriler yapmış, özellikle şiir ve yorumlar yazmıştır.Romalı çocuklara yönelik Homeros destanlarına benzer Latince bir eser yoktu. Bu nedenleRomalı ailelerin çocukları için ilk ders kitabını Livius Andronicus hazırlamıştır. Bu ders kitabıda yerli bir vezin olan “saturnius” veznini kullanarak Latinceye çevirdiği Homeros’un Odysseiadestanıdır. İsmi de Latinceye uyarlanarak Odusia (Odyssea, Odissia) olmuştur. Roma epiğininbaşlangıcı, öncü bir eser ve kültürel dönüşümün bir belgesi olan Livius Andronicus’unOdusia’sıyla olmuştur. Ayrıca Andronicus, kendi çabasıyla drama türüne yönelik olan, EskiYunan gereksinimlerine uygun ilk Latin oyunlarını yazmıştır. Sadece Eski Yunan tragoedia(trajedi, tragedya) eserlerini değil, aynı zamanda comoedia (komedi, komedya) eserlerini deasıllarından çeviri veya uyarlama olarak kendi vezinlerini bozmadan Latin edebiyatınakazandırmıştır. Yazdığı ilahiler ve oyunlar sebebiyle büyük bir ün kazanmıştır. Eski Yunanoyunlarını örnek alarak tiyatro oyunları da yazmıştır. Sonuç olarak Lucius Livius Andronicus,Latin (Roma) Edebiyat tarihi açısından büyük bir öneme sahiptir.