MODERN FELSEFENİN DİYALEKTİĞİ - Mehmet Günenç (Felsefe Dünyası)
Felsefenin tarihine diyalektik pencereden bakmak meselelerin ortaya çıkışınıve bunlara ilişkin cevaplara bakmayı gerekli kılar. Bu bağlamda filozoflarınbirbirlerine yaptıkları eleştirileri felsefenin temel meselelerine ilişkin bir çözümbulma arayışı olarak değerlendirebiliriz. Özellikle modern dönemde akılcılar iledeneyimciler arasında yaşanan çatışmanın diyalektik bir biçimde anlaşılabileceğinidüşünüyoruz. Nitekim Kant iki akım arasındaki çatışmayı aklın bir meselesiolarak görmesiyle meseleye böyle yaklaşmıştır. Ona göre mesele akılcılar ya dadeneyimcilerden ziyade akla ilişkindi. Böylece Kant’ın meseleye ilişkin ortayakoyduğu düşünce felsefe tarihinin modern dönemde diyalektik bir işleyişini ifadeetmektedir.