تحلیل و نقد کتاب The Generative Lexicon - زهرا روحی بایگی; غلام حسین کریمی دوستان (پژوهش‌نامۀ انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی)
مقالة حاضر به معرفی و نقد کتاب واژگان زایشی اثر جیمز پاستیوسکی می‌پردازد. نظریة واژگان زایشی چهارچوبی را برای نمایش و بازنمود دانش زبانی پیش می‌نهد که بازنمایی‌های معنایی ـ واژگانی عرضه‌شده در آن درواقع بخشی از اطلاعات ذخیره‌شده در واژگان‌اند. در این رویکرد، تلاش بر این است تا کاربرد خلاقانة زبان شرح داده شود و با در‌نظرگرفتن ساختار و سطوح بازنمودیِ چندگانه برای انواع مختلف اطلاعات واژگانی شیوة تازه‌ای برای زایش معانی متعدد ازطریق فرایندِ ترکیب عرضه شود. در این مقاله، ابتدا مقدمه‌ای کوتاه در معرفی اثر ارائه می‌شود. سپس، در بخش دوم، نظریة واژگان زایشی معرفی می‌شود. در بخش سوم، ساختار و محتوای کتاب معرفی می‌شود و در بخش چهارم کتاب در قالب دو زیربخش الف) ارزیابی ظاهری، شکلی، و ساختاری و ب) ارزیابی محتوایی نقد می‌شود. در بخش پایانی مقاله، نتیجه‌گیری و ارزیابی نهایی اثر ارائه خواهد شد.